top of page
Precerpavanje-Goriva-Avto-Kuk.jpg

Kaj se zgodi, če v svoj avtomobil natočimo napačno gorivo? Nikar si ne domišljajte, da se vam to ne more zgoditi. Vendar brez skrbi in panike, imamo rešitev za ta problem. Tukaj smo za vas.

Delamo po predhodnem dogovoru. Preverite razpoložljivost.

Prečrpavanje goriva

Bencin v dizla brez težav, obratno nekoliko težje. Obstaja precej večja možnost, da boste natočili bencin v rezervoar avtomobila z dizelskim motorjem kot obratno. Ročka za točenje dizelskega goriva ima namreč debelejšo cev, ki je za grlo nalivne odprtine pri bencinarjih novejših letnikov enostavno preširoka. Ni sicer nujno, a strah pred tem, da boste zaradi te napake uničili motor, je najverjetneje odveč.

Zgodilo se je. Kaj pa zdaj?

Trije scenariji:

 

  • 1. Le nekaj litrov napačnega goriva
     

Če boste imeli nekaj sreče v nesreči in boste po nekaj iztočenih litrih goriva sami ugotovili svojo zmoto, potem le brez panike. Svoj 'greh' enostavno zalijte z obilno porcijo pravega goriva (do vrha seveda). Tako boste v največji meri poskrbeli za razredčenje.Postopek ponavljajte na nekaj deset kilometrov, stvari pa se bodo potem kmalu uredile same od sebe. Lahko, da se bo prižgala kakšna kontrolna lučka za delovanje motorja. Možno je tudi, da bo motor tu in tam malce zakašljal, vendar je to tudi vse, kar se bo groznega zgodilo.

 

  • 2. Poln rezervoar napačnega goriva, vendar še niste zagnali motorja
     

Z nekaj več smole boste rezervoar svojega avtomobila do vrha napolnili z napačnim gorivom.Če to ugotovite, preden vžgete motor in prevozite nekaj kilometrov, bo dovolj, če boste iz rezervoarja izčrpali gorivo in ga ponovno napolnili s pravim. Sliši se enostavno, vendar se vam mora v praksi za to ujeti kar precej stvari.Najprej potrebujete primerno posodo, v katero boste iztočili gorivo iz rezervoarja. Ker dvomimo, da s seboj vozite za približno en rezervoar praznih in ustreznih posod za gorivo, bo klic na asistenčni center hitro na seznamu vaših opravil.Če ste vztrajni in take posode najdete, potem sledi črpanje goriva iz rezervoarja. Pozabite na staro dobro klasično prečrpavanje z gumijasto cevjo in ustvarjanjem podtlaka z usti. Posoda za gorivo je namreč vedno nameščena nizko, pogosto precej nižje, kot je vrh posode, v katero nameravate gorivo prečrpati.Izvajalci asistenčnih storitev si za ta namen največkrat izdelajo lasten aparat za prečrpavanje (nekaj kablov, stara avtomobilska črpalka za gorivo in cev).Če ste še vedno vztrajni, lahko z ustrezno premostitvijo električne napeljave za bencinsko črpalko vašega vozila napačno gorivo prečrpate kar skozi cevi lastnega avtomobila. Poskrbeti morate, da s filtra goriva snamete ustrezno cev. Črpalka tako ne bo zaznala ustreznega tlaka goriva, zato bo delo prečrpavanja v približno pol ure opravila sama.

 

3. Poln rezervoar napačnega goriva, avtomobil je obtičal na cesti
 

Tretji, najmanj prijeten scenarij pa se zgodi, ko svojo zmoto pri točenju goriva ugotovite šele, ko motor ugasne. V tem primeru je asistenčno zavarovanje več kot dobrodošlo, saj bo treba avto odvleči do delavnice ali pa vsaj nazaj na bencinski servis.

 

Se lahko napačno točenje goriva prepreči?

 

Priporočamo, da sami razvijete sistem, ki vas bo opomnil na izbiro pravega goriva. Morda bi pomagala nalepka na vratcih rezervoarja, v zeleno obarvan pokrov goriva, na vrvico pokrovčka za gorivo navezana bela vezalka ali kakšen podoben opomnik, ki bo za tisti kratek, vendar kritični trenutek, zbistril vaše misli.

 

Obstajajo tudi posebni pokrovčki oziroma nastavki, ki jih namestite na nalivno odprtino rezervoarja.

 

Pod črto se glede na izkušnje serviserjev vse tegobe, povezane z napačno izbiro goriva, večinoma rešijo brez večjih zapletov in težav.Vseeno pa velja, da k točenju goriva na bencinskem servisu pristopite umirjeno in brez naglice. Predvsem pa brez uporabe mobilnika, ki je po raziskavah najpogostejši vzrok za izbiro napačnega goriva.

bottom of page